december 2, 2021

Welke producten kan je gebruiken in je vijver?

Door admin

Een mooie vijver in je tuin is natuurlijk een heerlijke plek om lekker tot rust te komen. Het is een stukje natuur, die je helemaal naar je eigen wensen kan inrichten. En wie een vijver heeft, doet natuurlijk aan het onderhoud van zo’n vijver, omdat dit goed is voor al het leven in en om het water. Maar wat voor producten kan je gebruiken voor dit onderhoud? Een klein overzicht.

 

Visvoer

Visvoer is natuurlijk een absolute basis als het gaat om het welzijn van je vissen. Waar ze hun voeding in de vrije natuur zelf bij elkaar zoeken, is dat in een vijver wat lastiger. Daarom moet je ervoor zorgen dat ze kwalitatief hoogstaand voedsel krijgen, zoals bijvoorbeeld van Colombo – waarmee je echt een Colombo vijver krijgt – , zodat ze sterk en gezond blijven. Dit voedsel is helemaal afgestemd op de waterkwaliteit en de vissen zelf, zodat je voer kan uitzoeken dat helemaal past bij de vissen die je in je vijver hebt. Heb je bijvoorbeeld koi rondzwemmen in je vijver, dan is er speciaal koivoer. Geef je vissen nooit teveel voer in een keer, omdat ze daar zeker niet beter van worden. Door ze meerdere keren een klein beetje te geven voorkom je dat het voer begint te rotten en dat het water zodoende in kwaliteit achteruit gaat.

 

Het testen van het water

Het water waarin de vissen leven moet van een bepaalde kwaliteit zijn om er zeker van te zijn dat de vissen in een gezonde omgeving zwemmen. Om je hiervan te verzekeren, kan je de waterkwaliteit testen. Schoon vijverwater betekent een goede balans in het ecosysteem van je vijver en dus gezonde en sterke vissen. Test het water eens per maand, zodat je goed op de hoogte blijft van je waterwaarden en kan ingrijpen als er iets niet in orde is. Meten is weten en dat geldt zeker ook voor de kwaliteit van het water in je vijver.

 

Het verbeteren van de waterkwaliteit

Maar wat als het water nou niet van een goede kwaliteit is, wat doe je dan? Er zijn veel verschillende producten in de omloop die ervoor zorgen dat het water snel weer de optimale kwaliteit heeft. Denk hierbij aan producten die algen bestrijden, of die meehelpen met de afbraak van vuil in de vijver. Deze producten zijn eenvoudig in gebruik en zorgen ervoor dat je vijver snel weer helemaal in balans is.

 

Medicijnen

Het welzijn van je vissen staat natuurlijk bovenaan de prioriteitenlijst als het gaat om zorg voor je vijver. Vissen kunnen ook ziek worden en er zijn altijd medicijnen om ze hierbij te helpen. Er zijn medicijnen voor allerlei kwaaltjes, zoals bacterie-infecties, witte stip, schimmels en huid- en kieuwwormen. En ook als ze wondjes hebben, kan je dit met de juiste medicatie snel weer laten herstellen. Doe je dit goed en tijdig, dan zal je zien dat je vissen snel weer vrolijk in de vijver rondzwemmen en je weer optimaal kan genieten van het leven in en om je vijver.