december 2, 2021

Wat komt er kijken bij een beregeningsinstallatie?

Door admin

Een goede beregening is van groot belang voor je planten en gewassen. De natuur kan er voor een groot deel voor zorgen, maar het kan ook voorkomen dat het hemelwater veel te lang op zich laat wachten. In tijden van grote droogte kan de gezondheid van je planten of gewassen op de tocht komen te staan, wat natuurlijk bepaald niet wenselijk is. Een goede beregening is een perfecte oplossing, maar wat komt er allemaal bij kijken? 

 

De bronboring

Dit is niet het geval bij elke beregeningsinstallatie, maar veel pompen zullen het water uit de grond halen. Grondwater is een perfecte waterbron om je planten mee te beregenen, maar het vereist natuurlijk wel wat voorwerk. Denk hierbij aan een bronboring. Hiermee wordt er geboord naar grondwater en als dat eenmaal is gevonden, wordt er een filter geplaatst die het water zuivert. Dit gezuiverde water is vervolgens weer perfect te gebruiken voor het bewateren van je planten. Een bronboring brengt natuurlijk wel wat schade aan je tuin, maar dat is niet iets wat je nog heel lang zal blijven zien. De meeste schade is al snel weer dichtgegroeid en na een week of twee zal je er bijna niks meer van zien. Dan blijft alleen die duurzame waterbron over, waar je nog vele jaren plezier van zult hebben.

 

De beregeningspomp

Een beregeningspomp haalt het water uit de bron en brengt het naar boven. Die bron kan dus bestaan uit grondwater, maar je kan het ook prima uit oppervlaktewater halen. Denk hierbij aan een sloot of een meertje, dat vlakbij je tuin of akker ligt. Hiervoor heb je geen bronboring nodig, maar de pomp moet nog altijd in staat zijn om het water omhoog te halen. De beregeningspomp komt in allerlei soorten en maten en is verkrijgbaar in verschillende sterktes. De krachtigste pompen werken op brandstof en kunnen grote hoeveelheden water in een keer naar boven halen, terwijl de kleinere pompen vaak elektrisch zijn en niet gemaakt zijn voor het beregenen van grote akkers.

 

De leidingen en sproeiers

Eenmaal voorbij de pomp, moet het water naar de sproeikoppen gebracht worden. Dit gebeurt via leidingen, die vaak onder de grond liggen. Deze leidingen worden netjes aangebracht, waarna er op die leidingen verschillende sproeikoppen op gemonteerd worden. Deze sproeikoppen komen  Рnet als de pompen Рin allerlei variaties. Kies je voor stevige sproeiers, dan kan je grotere oppervlakken voorzien van water. Kies je voor minder ferme sproeikoppen, dan is het oppervlakte beperkt. Niet dat dat erg is; als je een kleinere tuin hebt, zal je niet snel een ferme sproeier nodig hebben. Maar wie bijvoorbeeld een golfbaan of sportveld nat moet houden, kan maar beter een sproeikop kopen die behoorlijk wat kracht heeft. En wie het echt subtiel wil houden, neemt pop-up sproeiers. Deze komen alleen omhoog als ze gebruikt worden zitten de rest van de tijd netjes verborgen. Zo valt je installatie niet op en kan je amper zien dat je gebruik maakt van deze fraaie oplossing voor de droge zomers.