Een energielabel woning is een noodzaak voor elk huis. In het energielabel staan enkele belangrijke zaken genoteerd. Ten eerste wordt er gekeken naar het jaar waarin het huis is gebouwd. Gaat het om een wat oudere woning dan zal deze ook een hogere energielabel hebben omdat in een oudere woning zeer waarschijnlijk niet zoveel energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Als je een huis hebt met een laag energieverbruik dan zal je energielabel ook gunstig zijn. Label A staat voor gunstig en label G is heel erg ongunstig.
Wat staat er in het energielabel
Als het om een nieuw huis gaat dan zal een energielabel aanvragen van zeer groot belang zijn. Het energielabel geeft aan als de woning energiezuinig is of niet. Ga je naar de winkel om een elektronisch apparaat te kopen dan zal daar ook een energielabel op staan. Op het label kan je zien als het apparaat energiezuinig is of niet. Heb je een keuze uit meerdere vergelijkbare apparaten zal je waarschijnlijk het apparaat met een aangenaam energielabel aanvragen omdat die dan ook zuiniger is in energieverbruik. Op een apparaat zal je een energielabel zien met A, A+ of A++. Voor elektrische apparaten was dit label al jaren een verplichting. Vanaf 2015 is zo een label ook een verplichting voor huizen.
Verbetering naar aanleiding van de inspectie
Bij aanvragen energielabel bestaat ook de mogelijkheid om bij verduurzaming van het pand, verbeteringen aan het energielabel aan te brengen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld het dak te isoleren of zonnepanelen aan te leggen of gebruik te maken van een hybride warmtepomp. Door deze veranderingen aan te brengen verbruik je dan ook minder fossiele energie. Deze veranderingen zullen dan ook ten voordele komen van je maandelijkse energierekening en natuurlijk ook voor het milieu. Het zal ook een voordeel opleveren wanneer je het huis gaat verkopen. De waarde van het huis kan ook stijgen met enkele duizenden euro’s. Het is gebleken dat huizen die voorzien zijn van een duurzamer energielabel ook sneller worden verkocht.
Verwerk het energielabel in het verkoopcontract
Je zal het energielabel al in ‘de verkoop genomen’ moeten vermelden. Op deze manier kan het ook vermeld worden in de verschillende advertenties. De overheid kijkt sinds 1 januari 2022 heel actief hiernaar. Je kan als verkoper of verhuurder van een huis een boete krijgen als het energielabel ontbreekt. Als je geen gebruik maakt van advertenties maar je maakt gebruik van bijvoorbeeld ‘onderhandse verkoop’ dan is het niet noodzakelijk dat je het vermeld. Ook ben je als verhuurder of verkoper ook verplicht bij de oplevering van een nieuwbouwwoning, bij verkoop of bij het verhuren van de woning verplicht om het energielabel af te geven aan de koper of de huurder.