november 23, 2021

Go green: 10 tips voor een duurzaam kantoor

Door admin

Duurzaamheid is een hot topic. Veel mensen proberen hun steentje bij te dragen en bewuster te leven. Ook in het bedrijfsleven valt er nog een hoop te winnen en gelukkig kun je ook op kantoor stappen zetten om de impact op het milieu zo veel mogelijk te verkleinen. Deze tips helpen je op weg naar een duurzamer kantoor.

  1. Meer planten

Planten zorgen niet alleen voor meer zuurstof in de lucht, maar ook voor het broodnodige groen in de werkruimte. Zorg dus voor minimaal één plant in iedere werkruimte.

  1. Beperk het aantal abonnementen

En dan hebben we het over de abonnementen op kranten en tijdschriften. Ben je al jaren geabonneerd op verschillende kranten en tijdschriften? Kijk dan eens goed welke écht noodzakelijk zijn. Natuurlijk is het fijn als gasten iets kunnen lezen terwijl ze wachten op hun afspraak, maar is het echt nodig om zo veel verschillende kranten of tijdschriften over de Alta Via 1 of Dolomieten wandelen huttentocht aan te bieden?

  1. Doe de lichten uit

In ruimtes waar niemand is, hoeft geen licht aan te blijven. Hang briefjes op om collega’s te helpen herinneren om het licht uit te doen bij het verlaten van een kamer. Het kan ook werken om verlichting met een bewegingssensor te installeren.

  1. Gebruik de stand-by modus van apparaten

Motiveer medewerkers om de stand-by modus van bijvoorbeeld hun computer in te stellen. Hierdoor gebruikt een computer minder stroom als hij een tijdje niet gebruikt wordt.

  1. Plaats papierbakken

Door papierbakken op kantoor te plaatsen, stimuleer je het hergebruik van papier. Bijvoorbeeld printjes die niet goed gelukt zijn, maar waar verder geen gevoelige informatie op staat. In plaats van deze papieren direct weg te gooien, kunnen andere collega’s ze gebruiken als kladpapiertje.

  1. Ga voor LED-verlichting

Vervang alle lampen op kantoor door de zuinigere en milieubewustere LED-lampen. De lampen verbruiken tot 75% minder energie én gaan drie keer zo lang mee als bijvoorbeeld gloeilampen. Door de lange levensduur zijn LED-lampen ook een geschikte optie voor kleinere budgetten.

  1. Geen plastic of papieren bekers meer

Papieren of plastic koffie- en theekopjes leveren onnodig veel extra afval op. Vervang ze door herbruikbare mokken.

  1. Geen papieren handdoekjes meer

Vervang de papieren handdoekjes dispenser in de toiletten door gewone handdoeken. Dit scheelt een hoop afval.

  1. Recycle alles

Plaats speciale bakken voor allerlei soorten afval op een prominente plek in de keuken of kantine. Hang er een duidelijke instructie bij waarop staat wat er in welke bak moet.

  1. Trek de stekker uit het stopcontact

Laat jij ook de stekker in het stopcontact zitten als je een apparaat niet gebruikt? Dan blijft het apparaat stroom gebruiken. Haal de stekker dus altijd uit het stopcontact.

Zoals je ziet kun je heel veel kleine stappen zetten die jouw werkomgeving een stukje milieubewuster maken. Al die stappen samen zorgen voor een behoorlijk duurzaam kantoor!