Hendrik Karssen

Wat was Hendrik Karssen?

Na de oorlog werd Hendrik Karssen, naamdrager en oorlogsslachtoffer, onderscheiden met de ‘Bronzen leeuw’. En de marine eerde zijn naam door een communicatieschip naar hem te vernoemen. Gebouwd op de Helderse rijkswerf, dienst gedaan als evacuatieschip, zwaar beschadigd achtergelaten op het strand, maar toch weer teruggevonden en verbouwd op de thuishaven, de oude rijkswerf Willemsoord. 

De Hendrik Karssen leeft De geschiedenis van de Hendrik Karssen is een barre. Maar ze heeft stand gehouden. En nu is het schip al jarenlang gastvrouw voor publiek van divers pluimage. Familie, vriendengroepen, collega’s, hele verre kennissen. Het maakt niet uit hoe bont het gezelschap is, de Hendrik Karssen zorgt voor vertier en vermaak. 

Sinds de jaren 70 is Hendrik Karssen in handen van het gelijknamige sportvisbedrijf in de Helderse haven aan Het Nieuwe Diep. U kunt er terecht voor een avondje makreel vissen, een dagje wrakvissen of een boeiende tocht op zee. Beleef een dag op de Noordzee: woelige baren of rimpelloze vlakten.

Wie was Hendrik Karssen?

Als je aan boord stapt ruik je het meteen: dit is een schip met geschiedenis. De geschiedenis van Hendrik Karssen (1918-1942), Indische matroos, 23 jaar geworden. Geboren op 26 april 1918 te Bodja, overleden op 22 april 1942 te Bandung. Hendrik was matroos van Indische afkomst en op het moment dat de oorlog met Japan uitbrak, werd hij bij de patrouilledienst geplaatst om de kust van Indië te bewaken. 

De woorden ‘Leve de koningin'  moest Hendrik Karssen bekopen met de dood. Het indrukwekkende verhaal, dat stamt uit de 2e wereldoorlog gaat over een heldhaftige jongeman, die op bloedige en ruwe wijze van het leven beroofd is. De marineheld weigerde om te knielen voor de Japanners. “Ik buig alleen voor God en de koningin en voor niemand anders”, waren zijn woorden. Dit kostte hem zijn leven.